Anna & Sofia

av annfia


Vi är systrarna som bytte karriär och blev begravningsrådgivare.


Vi växte upp i den lilla byn i Ocke i Västjämtland där vi var den 15:e generationen på släktgården. Det var ett varmt hem fullt av människor, traditioner, musik och samvaro. Många släktingar från när och fjärran samlades hos oss och vi delade många högtider, både i glädje och sorg. Uppväxten på Ocklindsgården gjorde oss trygga och lade grunden för vårt stora intresse för människor. Numera bor vi båda på Södermalm i Stockholm och vi har påbörjat ett nytt kapitel i våra liv där vi får möta människor i en ny roll – som begravningsrådgivare.

Anna Ocklind

Jag har haft förmånen att jobba med människor och vårt beteende i samband med olika typer av digital utveckling.  Jag har jobbat med UX-design och digital tjänsteutveckling som konsult i många år, och de senaste åren som anställd på TV4. 

Efter att ha varit så länge i den digitala branschen längtade jag efter något annat. Jag började fundera på vad jag saknade. Jag insåg att min drivkraft att möta och hjälpa människor fick för dåligt med bränsle i det arbete jag hade.

När så jag och Sofia och våra familjer miste flera anhöriga och ordnade flera begravningar fick jag upp ögonen för yrket begravningsrådgivare. Ett yrke som har så många bottnar och kräver så många olika förmågor på samma gång. Med fokus på mötet med människor och med omsorg om detaljerna vill jag göra den svåra perioden runt en begravning så fin och minnesvärd som möjligt. 

Jag bor på östra Söder med man, två barn och hunden Vilgot. Jag är en blomälskare och hobbyodlare och tycker mycket om att träna och röra på mig med Vilgot, syrran eller vännerna.

Sofia Ocklind Rastbäck

Efter att många nära anhöriga gått bort på kort tid ville jag ägna mitt liv åt något mer meningsfullt. Mitt jobb som Art Director och formgivare kändes plötsligt världsligt. Jag fick ett nytt perspektiv på livet. Som begravningsrådgivare och officiant får jag utlopp för min kreativitet men jag får även hjälpa andra och på allvar göra skillnad. Det känns så bra!

Lite om min bakgrund. Efter gymnasiet i Järpen flyttade jag till Östersund där jag gick två år på konstskola. Det var i Östersund jag träffade min blivande man, Mattias, vi spelade i samma band. Sedan flyttade jag till Stockholm där jag först pluggade konstvetenskap och senare grafiska linjen på Stockholms universitet. Jag har främst jobbat som art director på olika magasin, som ELLE och Damernas Värld. Senaste åren, innan jag sadlade om, arbetade jag som art director på H&M.

Innan vi startade upp Systrarna Ocklind Ceremoni & begravning har jag praktiserat och arbetat för olika begravningsbyråer och transportföretag i Stockholm, bland andra Humana begravningbyrå, Frid begravning, ABC Lilla Begravningsbyrån och Lavendla. Jag har utbildat mig till diplomerad begravningsrådgivare, en halvårslång utbildning i SBF:s och Sensus regi. Därutöver har jag utbildat mig till officiant på Lavendla academy och studerat praktisk retorik (konsten att hålla tal) vid Södertörns högskola.

Jag bor på Södermalm med min man, Mattias, och våra två barn, Klas och Magda. Vi trivs i stan men så fort vi får chansen åker vi upp till våra hemtrakter i Jämtland. Vi njuter av fjällen och går gärna på tur både sommar och vinter.

Jag tycker om musik i alla former, både att lyssna till och att utöva själv, och har jag tid över målar jag gärna en tavla eller tar en promenad. För mig är det viktigt att ta hand om och umgås med mina nära och kära, inte bara den närmaste familjen. Vi har många vänner och jag tycker mycket om att äta god mat och dricka gott vin tillsammans med dem.

Sedan älskar jag att bada – året om!

Läs mer om hur vi skapar våra ceremonier.