Från dröm till verklighet

av annfia

Att ha drömmar är bland det härligaste som finns. Drömmar kan förena och få en att hitta både hopp, styrka och gemenskap. Så länge man drömmer är allting möjligt.
För att göra något av vår dröm så krävdes det att vi skulle starta eget företag. Jösses, var börjar man och hur tar man en idé till en förändring vidare? Efter ett första år som egna företagare så har vi tittat tillbaka på vad vi kände var viktigt för att kunna ta steget från idé till verklighet.

Vi är fortfarande nybörjare på det här med företagande och det är lite svårt ibland, men också så otroligt spännande. Om man gillar att lära sig nytt, är beredd på att misslyckas, men också känna glädjen när du kan påverka och lyckas. Precis så som det är att vara nybörjare på något. Om du kan se sig där och inte skräms av det okända, utan kanske till och med lockas lite, då är du en person som ska starta företag.

Efter ett första år med Systrarna Ocklind AB känner vi ännu mer ödmjuk respekt till alla småföretagare runt om i landet och världen, än innan. Det är nog just för att vi under det här året fått känna på de olika, och ibland motstridiga förmågorna som krävs för att starta eget företag.
Du ska vara visionär, komma på din idé men också hitta dina egna drivkrafter, för det är just dessa som kommer vara avgörande för att du ska lyckas enligt oss. Samtidigt så ska du, på samma gång vara en krass realist som räknar på inkomster, utgifter och möjliga prognoser. Du ska vara risktagare och förnuftig på samma gång.

Det är lätt att se att det kan vara svårt att besitta dessa roller i en och samma person.
Men det finns som tur är, sätt att komma runt det. Börja med att rannsaka dig själv, vem är du? Är du den där risktagaren som ser möjligheter i allt, eller den mer krassa pessimisten?
När du kommit fram till det (så bra nu du kan, det är inte så himla lätt) , vem känner du bland dina vänner som i högre grad än dig, har de där andra förmågorna? Stäm träff med de personerna, prata om dina idéer och vrid och vänd på möjligheterna med era olika perspektiv. En vilja att starta nåt måste ges en ärlig chans att värderas men också ses från olika perspektiv.
Ett avkall utifrån en vinkel kan vara en fördel utifrån ett annat perspektiv.

Sofia och jag vet om att vi är lite lika, ibland för lika om man ska ärlig. Men man kan se det som en styrka också, så länge vi är medvetna om vad vi behöver komplettera med gällande kompetens och kunskap från andra. Vi tror just att företagande i den lilla egna skalan börjar med ärlighet. Ärlighet mot sig själv, vad vill jag, vad är vill jag uppnå och bidra med, vad vill jag göra avkall på och vilka mål har jag med min verksamhet?

Det är en bra början. Har man ingen antagonist att diskutera sina idéer med för att få andra perspektiv, kan man alltid göra en liten tankelek på egen hand. Placera ut ett antal fiktiva personer runt ditt köksbord, skriv en lapp vid varje stol och namnge dem. Bjud till exempel in ”Pessimisten-Per”, ”Byråkraten Berit” ”Snåljåpen-Sune” och ”Fakta Fanny” ja alla de vinklar du behöver och vill ta in, för att se vad din idé och ditt nya vägval ger. Ställ frågor till de fiktiva personerna, hur skulle de se på din idé och plan? Det är en rätt enkel metod för att utmana sig och fortfarande är det helt riskfritt, allt är möjligt, och det är ett rätt skönt läge.

Det är efter detta ett mer kritiskt läge kommer. Hur mycket längtar du efter att förverkliga den där idén egentligen? Är du villig att offra lite trygghet, kanske en hel del inkomst för att nå dina drömmar? Det kan ta en del tid att komma fram till om det är värt att gå vidare och testa? För svaret kan säkert dröja beroende på vad det är man vill skapa, förändra och göra. Men om drömmen om att testa dröjer sig kvar och återkommer tycker vi du ska lyssna på dig själv och se vad du kan göra för att ta några steg närmare drömmen.

När vi började närma oss läget att våga testa och starta vårt företag så hade vi båda på varsitt håll tänkt mycket på vad som var viktigt för oss men också pratat ihop oss om vad vi ville åstadkomma och förändra i våra liv. Stämde det och ville vi kasta oss ut i det otrygga, ville våra familjer det?
Det fanns väl inga raka svar men Sofia och jag var överens om att vi ville testa.
I det här läget krävs också dubbelsidiga förmågor. Du ska du vara bestämd och tro på att du vill testa dina vingar. Samtidigt ska du såklart ta in omgivningens kloka tankar och deras spontana feedback på din idé.
Men vårt råd är att lyssna lagom.

Vi människor är generellt vaksamma av naturen och ganska skeptiska till förändringar. Många gånger har vi lättare att se hinder snarare än möjligheter. Så se till att prata om din idé, dröm och företagsgrej med många olika personer så du inte bara får höra alla hinder och omöjligheter, för den risken kommer vara stor.
Vi valde att göra en hel del research och intervjua personer som inte hade någon koppling till oss. Personerna var istället i vår målgrupp och vi frågade dem om vad de behövde och önskade i de sammanhang vi arbetar i. På så sätt fick vi in värdefull kunskap som var mer objektiv utifrån realistiska situationer.

Sofia och jag vet inte än var vår företagsresa bär, vi är ju mitt i en uppstartsfas, men det vi är säkra på är att vi är glada att ge oss det här till oss själva. Tiden och möjligheten att våga testa och kanske är det precis just det som du också ska göra.
Här är några steg du kan ta på vägen…

  • Beskriv din ide för dig själv och våga vända och se på den utifrån många perspektiv.
  • Ta små steg – vad kan du göra för att ta dig närmare det läge du önskar?
  • Har någon annan gjort det du drömmer om? Intervjua dem och fråga om råd.
  • Lyssna ”lagom” på andra. Välj att lyssna på de om både kan peppa och utmana dig!
  • Läs på och skaffa dig kunskap och en massa inspiration till din idé!
  • Hur kan du testa din idé mer objektivt? Gör intervjuer, prototyper och fundera på vad du behöver för svar för att ta nästa steg?
  • Våga testa – vad är det värsta som kan hända?
  • Ge inte upp!

Vad är det värsta som kan hända? Det är en bra fråga att ställa sig när marken gungar under fötterna och förändringen känns läskig. Spalta ner dina värsta farhågor och se om du har några lösningar på dem.
Om du kommer på några lösningar?
Ja men KÖÖÖR!! Livet väntar på dig och dina drömmar, så det här är bara början!