Att tänka på som gäst

Hur ska man vara klädd och vad ska man ta med till en begravning?

Man ångrar sällan att man har besökt en begravning, även om man kanske tvekade innan. Du visar din medkänsla både med den som dött och med de anhöriga. Det är ofta mer uppskattat av de anhöriga än man kanske förstår – även när man inte är en av de närmaste. Om man känner sig osäker inför begravningen är det också bra att tänka att det oftast blir bra om man bara är sig själv. Det är mer värt att du kommer, än att du till exempel är klädd på ett visst sätt. 

Kläder

Vi brukar uppmuntra till att informera gästerna om hur man vill att klädseln ska vara, så slipper de känna sig osäkra. Det gäller även vid fri klädsel, då kan man skriva i dödsannons eller i inbjudan att det är fri klädsel. Om det inte står någon klädkod i inbjudan eller annons så brukar det vara säkrast att klä sig i diskreta eller mörka kläder. Ofta vill de anhöriga att man ändå är sig själv, så är du en person som brukar måla läpparna röda, gör det även på begravning.

Om det är traditionell klädsel har män svart eller mörkblå kostym med vit skjorta och svart slips. De närmast anhöriga bär vit slips. Som kvinna bör man undvika kort kjol och riktigt höga klackar. Barn behöver inte följa någon klädkod.

Olika trossamfund har olika klädkoder så det är bra att undersöka vad som gäller om du är osäker och ingen klädkod är angiven i inbjudan. 

Under ceremonin

Man ska som gäst inte komma för tidigt och givetvis inte för sent. Cirka 10 minuter innan brukar vara lagom. Då har de närmast anhöriga hunnit anlända och allt är arrangerat i lokalen.

Familjen och de närmast anhöriga brukar sitta på höger sida i lokalen om man har kistan eller urnan framför sig. Men det är upp till de anhöriga hur de vill placera gästerna. Det beror också på hur lokalen är disponerad och antalet gäster. Fråga begravningsvärden om du är osäker.

På många begravningsceremonier tar man ett personligt avsked vid kistan eller urnan, det som traditionellt kallas för defilering. Då går de som vill och kan fram, var för sig eller tillsammans, för att säga hejdå. Då brukar det kännas fint att lägga en blomma, ett brev eller något annat på kistan eller vid urnan. När det gäller blomman så går det lika bra med en handplockad som en köpt.

Det finns egentligen inga regler för hur det personliga avskedet ska gå till. Vissa tycker att det är ett svårt moment, och därför vill vi utforma även denna del av ceremonin så att det känns bra för er anhöriga. Fråga oss gärna så kan vi vägleda er.

Barn på begravning

Barn har ofta lättare att hantera svåra stunder och sorg än vi vuxna, och det är ofta både nyttigt och fint för dem att få delta. Om de tidigt i livet får bekanta sig med döden och sorgen så kan det bli lättare att hantera när de går in i vuxenlivet. Barnen kan också göra ceremonin lättare och barnens närvaro kan ge hopp om framtiden. Men det är viktigt att tänka på att man som förälder eller vårdnadshavare behöver ta hand om sin egen sorg. Det kan vara bra att låta en vän eller någon annan som barnen trivs med ta hand om barnen, eller åtminstone finnas tillgänglig, under ceremonin.

Related posts

Blommor

Minnesrum och dödsannonser

Anmälan till minnesstund