Musik & poesi

Det finns så mycket att hämta för begravningar ur den svenska poesiskatten.

Det finns så många vackra musikstycken och dikter som kan göra ceremonin både stämningsfull och personlig. Under en borgerlig ceremoni utgör personliga musik- och poesival en större del av programmet än vid kyrkliga ceremonier. Att spela stycken som dels den avlidne tyckte mycket om, som ni delade minnen till eller som ni förknippar med den avlidne är ett ovärderligt inslag under ceremonin. Dels för att hedra den som lämnat er men även för att ni anhöriga så få tillfälle att sörja. Att bli rörd och vara ledsen är något fint, inte något man behöver hålla tillbaka.

Musik vid begravningar

Att ha levande musik gör ceremonin unik – det som händer där och då kan inte upprepas vid ett senare tillfälle – och det kan göra det extra stämningsfullt och högtidligt. Det kan vara orgelspel, en professionell solist eller kanske en vän eller anhörig som framför ett eller flera stycken. Men det går även, i de flesta lokaler, att spela upp inspelad musik. Då kan man få möjlighet att spela just den version, med den artist, som kanske den avlidna eller ni anhöriga uppskattade allra mest.

Dikter vid begravningar

Vi har en stor poesiskatt att hämta begravningsdikter ifrån och det går oftast att hitta något som passar. Vissa vill ha klassiker som känns högtidliga och andra vill ha naturliga och lättbegripliga strofer. En låttext kan också vara vacker att läsa upp. Någon anhörig kanske vill skriva något som officianten eller han eller hon själv vill läsa upp? Vi kan guida er igenom poesisamlingarna. Vi kan även hjälpa er med att hitta kortare men ändå personliga dikter till dödsannonser.

Related posts

Kistor

Urnor

Dödsannons