Officiant – begravningsförrättare

En borgerlig ceremoni kan hållas nästan på vilken plats som helst förutom i en kyrka. Ceremonin kan hållas i ett kapell, hemma eller ute i naturen. På en borgerlig begravning kan egentligen vem som helst hålla i ceremonin.

Men vår känsla är att det kan vara skönt att ha någon utomstående som leder ceremonin, som hjälper de anhöriga att skapa ett vackert och värdigt avsked.

Många begravningsceremonier, oavsett religion och livsåskådning, har flera gemensamma nämnare. Det finns stor kraft i att gemensamt ta farväl och markera övergången från livet till döden, med allt vad det kan innebära. Ceremonin ska hedra den som lämnat oss men även ge kraft åt dem som är kvar. 

Sofia som officiant:

Jag har alltid tyckt om att leda samtal och sjunga, spela och tala inför publik och jag har spelat på många begravningar genom åren. När jag fick höra talas om officiantyrket så insåg jag att det var något för mig, här kan jag göra nytta. Jag får användning för min förmåga att lyssna på och vägleda människor i svåra stunder i livet. Och utifrån samtalen med er anhöriga skapa ett minnestal som lyfter fram essensen av den person ni förlorat. Tillsammans väljer vi musik, poesi och andra beståndsdelar som representerar den ni tar farväl av. 

Som utbildad borgerlig officiant håller jag i hela begravningen, från första mötet med er anhöriga till själva ceremonin. Och tillsammans med er gör jag begravningen personlig och värdig – en fin och viktig stund som gör sorgen lättare att bära.

Anna som officiant:

För mig är det viktigt att få möta er anhöriga och samtala för att verkligen lära känna personen som dött. Jag vill hitta olika minnen och perspektiv som verkligen berättar vem personen var.  Utöver platsen ceremonin är på, får mitt minnestal, val av musik och dikter forma avskedet och ge en röst åt alla känslor som är svåra att sätta ord på. Jag vill göra ceremonin till den högtidliga och viktiga stund som den är. Ett unikt tillfälle där vi tillsammans får minnas, hedra och ta avsked av personen som dött.

Några spontana kommentarer från anhöriga:

Tack för en jättefin ceremoni, det kändes personligt, ljust, varmt, kärleksfullt och mycket värdigt. Tack för din fina sång, den värmde.

Allra varmaste tack för allt du gjort för att ceremonin för vår kära Inger blev just så ljus och vacker som vi önskade. Ditt stöd och engagemang har betytt så mycket för oss!

Tack för idag! Det var verkligen fint och kändes värdigt, varmt och personligt. En fin stund i min sorg och saknad av pappa.

TACK för dina bidrag till att det blev så fint igår! Du bidrog så mycket, alltifrån samtalet med familjen här hemma, den trygghet och det fina tal det blev av det, stödet i valet av musik och dikter, till ditt eget framförande -så vackert!- och hela stämningen du förmedlade under ceremonin. Din gärning kommer att finnas kvar i det fina minne vi alla kommer att ha kvar av vårt slutliga avsked av Arne.

Jag ska knyta ett rött sidenband runt minnestalet och spara för framtiden.

Den bild du målade upp av Mats stämde exakt överens med hur han var.