Begravningsceremoni i samband med covid-19

Hur går en begravningsceremoni till utifrån restriktioner i samband covid-19? Denna vår har vi alla prövats på olika sätt i Corona-virusets fotspår. Isolering och besöksförbud har gjort det svårt att finnas tillhands för sjuka familjemedlemmar som vårdats på äldreboende och sjukhus.
Att kunna ta avsked och ordna ceremoni har också påverkats genom att vi inte får vara fler än 50 personer i publika lokaler.
Samtidigt har kanske behovet av att känna gemenskap med varandra i sorgen aldrig varit större.

Det går att genomföra en begravningsceremoni även idag men Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör följas gällande generella sammankomster. Det gör att man inte kan vara över 50 personer under vare sig begravningsceremonin eller minnesstund.
Om ni uppskattar att ni blir färre gäster än 50 så kan begravningsceremonin genomföras som vanligt.
Många församlingshem har dock tillsvidare stängt för minnesstunder så kontakta oss så att vi kan hitta alternativ.

Enligt begravningslagen så skall en kremation eller jordbegravning ske inom 30 dagar efter att det att personen dött.
Kremationen kan genomföras och istället kan en akt med urna hållas längre fram då riktlinjerna kring sammankomster förhoppningsvis har lättat. Man har ett år på sig att från det att begravningsceremonin ägt rum till att askan måste gravsättas.

I de fall då man inte vill vänta med begravningsceremonin och det finns många anhöriga som vill delta så kan vi sända ceremonin live genom att filma ceremonin och ge anmälda gäster en länk där de kan gå in och följa ceremonin online.

Har ni frågor så kontakta oss gärna så hittar vi den bästa lösningen för er.