Planera en begravning

Poesi, musik och blommor gör begravningen till en fin stund.

Att planera en ceremoni grundligt är en viktig förutsättning för att ceremonin ska bli som ni vill ha den. Det är den stund vi har för att att samlas och ta ett gemensamt avsked av den person vi mist. Det är något som händer i oss när vi är tillsammans, när vi ser varandra i sorgen och delar den. Det avsked som ceremonin är blir en viktig del av sorgeprocessen. Den hjälper oss att ta oss tid att minnas men också att släppa taget och gå vidare. Att planera en ceremoni kan kännas jobbigt.
Vi uppmuntrar till att känna efter vilken typ av ceremoni som passar er och personen som avlidit. Det viktiga är inte att ha den ceremoni som ni tror att andra förväntar sig, utan en ceremoni som ni känner passar er. Den kan vara ute eller inne, den kan vara en hyllning eller en stillsam intim stund.

Typer av ceremoni

Beroende på om man väljer kyrklig eller borgerlig ceremoni så ser utformningen och ordningen lite olika ut. Om personen som har dött var medlem i Svenska kyrkan så kan man kostnadsfritt få hålla ceremonin i hemförsamlingens kyrka.
En ceremoni i kyrkan följer alltid Svenska kyrkans ordning och det innebär att vissa moment och musikinslag måste ingå, som exempelvis två psalmer. En borgerlig ceremoni måste inte följa någon specifik ordning utan man är mer fri att utforma den som man vill. Istället för en präst så leder en borgerlig officiant ceremonin och utformar ceremonin tillsammans med er. Man kan planera en ceremoni som genomförs med en kista, den kan också ske efter att den som dött har kremerats och kallas då akt med urna. Ibland sker endast ceremonin i samband med gravsättningen detta beror helt på vad den avlidne hade för önskemål och hur familj och anhöriga vill göra.

Viktigt att känna till

När en person dör har man som anhörig 30 dagar på sig att kremera eller gravsätta personen.

Beslut att ta när du ska planera en ceremoni

Det är bra att undersöka om personen som dött hade någon begravningsförsäkring.
Det är också bra att veta om han eller hon var medlem i Svenska kyrkan.

  • Val av kista
    Ett av de första valen som måste göras är val av kista. En kista behövs även vid en direktkremation. Om ni väljer kremering så behövs även en urna för askan. 
  • Vilken typ av ceremoni
    Ni behöver besluta om det ska vara en kyrklig eller borgerlig ceremoni.
  • Välja plats och tidpunkt
    Välj platsen där ni vill att ceremonin ska vara. Det kan vara i en kyrka, i ett kapell eller kanske ute i naturen.
    Eftersom kremering eller gravsättning enligt lag ska ske inom 30 dagar så brukar ceremonin oftast ske två till tre veckor efter att dödsfallet inträffade.
  • Vem ska hålla i ceremonin? Har ni några specifika önskemål så försöker vi att hjälpa er med dem. Tillsammans med prästen eller den borgerliga officianten utformar ni själva ceremonins innehåll.
  • Vilken sorts gravsättning
    Det finns olika typer av gravsättning, det kan vara en gravsättning med kista  eller en kremering där askan gravsätts i jorden, eller sprids en minneslund.
    Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en grav, graven finansieras genom begravningsavgiften.
  • Musik under ceremonin
    Musik förstärker minnen men också känslan av närvaro i stunden. Det kan vara livemusik och ibland även inspelad musik, beroende på i vilken lokal ceremonin är. 
  • Dödsannons
    När plats och tidpunkt är valda så kan en dödsannons publiceras. Här kan man välja olika symboler och även lägga med en dikt för att beskriva och hedra personen som gått bort.
  • Programkort
    Inför ceremonin kan det vara fint och skönt att samla ceremonins moment och musik i ett program.
  • Ceremonidagen
    Vi är på plats cirka en timme innan ceremonins början för att förbereda blommor och annat. Ni som anhöriga är välkomna en stund innan ceremonin börjar, ofta räcker det med att vara där cirka 20 minuter innan för att få en lugn start på ceremonin.

Läs vidare om minnesstund här.

Related posts

Våra ceremonier

Vad kostar en begravning?

Minnesstund