Våra ceremonier

Man har bara en chans på sig att ta ett sista farväl och då vill vi göra allt för att avskedet ska bli en speciell stund att minnas. Vår målsättning är att tillsammans med er anhöriga skapa den bästa tänkbara ceremoni så att den känns helt rätt för er. För oss är det viktigt att träffa er och gå igenom era önskemål, förväntningar och förutsättningar. Utifrån det kan vi ge er förslag, råd och utveckla idéerna tillsammans med er.

Det spelar ingen roll om begravningen är stor och påkostad eller om den är liten och begränsad, för oss är alla ceremonier lika viktiga och oavsett storlek ska de alltid kännas unika och personliga.

Vi har specialiserat oss på borgerliga begravningsceremonier där vi kan styra över alla delar, det gäller i synnerhet när vi själva leder ceremonin som officianter. Ceremonins alla inslag bygger på den person som vi tar avsked av: det utförliga minnestalet, musiken, poesin, miljön, stämningen och så vidare. Vi kan hålla till på oväntade platser som ger en extra känsla av en unik stund. Det unika är väldigt viktigt för oss, vårt jobb får aldrig gå på rutin. Våra borgerliga ceremonier innehåller oftast rituella, enligt oss välgörande inslag, som personligt avsked, tyst minut och fridlysning.

Även vid kyrkliga ceremonier vill vi hjälpa er att göra ert avsked så personligt och minnesvärt som möjligt. I samråd med präst och kyrkomusiker tar vi fram ett passande program. Ceremonier i kyrkan följer alltid Svenska kyrkans ordning och då är vissa moment obligatoriska, till exempel psalmsång, bön och överlåtelse.

I samband med gravsättning känns det ofta fint att ha ytterligare en ceremoni. En dikt eller sång vid graven eller kanske en skål med personens favoritdryck i glasen.

Det är fortfarande vanligast med ceremoni med kista. Men det blir mer och mer vanligt med kremation före ceremoni, det vill säga att man har en akt med urna, eller till och med att man hoppar över begravningsceremoni. Oavsett vad ni väljer kan ett sista avsked i sjukhuskapellet vara välgörande. Vi ordnar en liten ceremoni vid kistan då man har möjlighet att säga farväl, skicka med något i kistan och kanske spela favoritmusiken. Det är många som har varit oerhört tacksamma över att vi ordnat ett sista avsked på sjukhuset.

Det finns en ceremoni för alla, vill ni ha hjälp att skapa den kontakta oss.

Men vad är då en ceremoni egentligen?
En ceremoni är en stund att samlas för att gemensamt ta avsked av personen som har dött. En högtidlig stund för att hedra och uppmärksamma den person som lämnat er.

Att ta avsked och sörja en person som stått en nära är bland det svåraste som finns. Ceremonin gör det lättare att ta ett steg på vägen i sorgearbetet. När vi samlas och är flera som pratar och minns en person så ser vi lättare den vi tar avsked av framför oss och känslorna får komma fram som de är. Ni som är tillsammans ser och hedrar även varandra för att ni delar den här stunden. Den känslan av samhörighet och vördnad kan vara väldigt stärkande och nödvändig för att få kraft att gå vidare. Ceremonin blir också en tydlig stund att ta just det där avskedet, att skicka med den sista hälsningen och släppa taget.

Related posts

Planera en begravning

Vad kostar en begravning?

Minnesstund